Skoda Sound Analyser – aplicatia care iti “asculta” masina

Departamentul ŠKODA AUTO After Sales și ŠKODA AUTO DigiLab testează o nouă aplicație pentru smartphone: „Sound Analyzer”. Aplicația folosește inteligența artificială (AI) și ajută la identificarea rapidă și precisă a problemelor mașinii. Programul înregistrează zgomotele emise de vehiculul respectiv în timp ce funcționează și le compară cu modelele de sunet stocate. În cazul oricăror discrepanțe, aplicația folosește un algoritm pentru a determina care sunt acestea și cum pot fi rezolvate.

Aplicația „Sound Analyzer” folosește inteligența artificială pentru a evalua în mod clar și rapid starea actuală a pieselor uzate și pentru a notifica tehnicienii cu privire la orice reparație necesară. În acest scop, Sound Analyzer simplifică și mai mult partea de diagnosticare , deoarece tehnicienii nu vor avea nevoie decat de un smartphone sau tabletă standard pentru a utiliza aplicația.

Deși programul este extrem de complex, funcționarea sa este intuitivă: sunetele emise în timp ce vehiculul rulează pot fi înregistrate cu ajutorul unui smartphone. Un algoritm compară apoi înregistrarea cu modelele de sunet stocate și, pe baza acestuia, oferă o descriere concretă a rezultatului. Software-ul este deja capabil să recunoască zece modele – cu o precizie de peste 90% – inclusiv pentru componente din sistemul de direcție, compresorul de aer condiționat și ambreiajele din cutia de viteze cu schimbare directă (DSG).

Algoritmii din rețeaua neuronală oferă baza tehnică pentru „Sound Analyzer”. Aplicația convertește mai întâi fișierul audio într-o spectrogramă care descrie vizual semnalele acustice. Folosind inteligența artificială AI, această reprezentare este apoi comparată cu înregistrările stocate pentru a identifica abaterile. Ca rezultat, aplicația oferă un necesar de potențiale lucrări de întreținere sau reparații pe baza unor modele prestabilite.

Aplicația pentru smartphone a fost testată în 14 țări – inclusiv Germania, Rusia, Austria și Franța – din iunie 2019. Un total de 245 de dealeri ŠKODA au luat parte la proiectul pilot. Acestea sunt esențiale în furnizarea înregistrărilor audio pentru „procesul de învățare” al software-ului și contribuie astfel la dezvoltarea programului. Introducerea treptată a tehnologiilor pentru determinarea oricăror abateri acustice de la normă va deschide o multitudine de noi posibilități în ceea ce privește întreținerea predictivă bazată pe senzori în viitor. În plus, conexiunea online a vehiculului poate fi utilizată pentru a stabili o întâlnire directă cu garajul responsabil, dacă este necesar.

Sursa : comunicat Skoda