Condusul pe timp de noapte este mult mai solicitant ca cel din timpul zilei prin scaderea semnificativa a vizibilitatii avand ca rezultat direct cresterea numarului de accidente din aceasta perioada a zilei. Prin sporirea atentiei, respectarea regulilor de circulatie si urmand cateva sfaturi putem evita expunerea la situatii extreme.
1.Asigurati-va ca toate sistemele de iluminat ale masinii functioneaza perfect
Inainte de a porni la drum verificati daca toate becurile functioneaza, iar in cazul in care depistati unul ars, inlocuiti-l imediat. Pe langa functionare trebuie sa va asigurati ca fasciculul luminos creat de faruri ilumineaza corect drumul: aici trebuie sa tineti cont ca aveti nevoie de un service auto care, cu ajutorul unui aparat de reglat faruri, sa faca adjustarile necesare. Daca aveti faruri reglabile, folositi reglajul acestora in functie de incarcarea masinii. Tot legat de faruri, daca policarbonatul farurilor a imbatranit (farurile s-au ingalbenit sau albit) si nu difuzeaza corect lumina, apelati la un specialist care, prin lustruire cu hartie si pasta abraziva, sa le readuca la starea initiala. Pe timp de noapte reduceti luminozitatea bordului sa nu aveti elemente de distragere a atentiei.
2.Curatati parbrizul,luneta, oglinzile si geamurile laterale
Orice urma de murdarie pe suprafetele vitrate duc la scaderea vizibilitatii. Pentru indepartarea lor folositi o solutie pentru curatare speciala pentru acest tip de suprafata si o carpa moale sau servetele de hartie care nu lasa scame.
3.Adaptati viteza la conditiile de trafic: reduceti viteza
La fel cum am spus si in postarea “Condusul preventiv in conditii de ceata”, corelati viteza cu distanta maxima la care vedeti : cu cat scade distanta, cu atat mai mult trebuie sa reduceti viteza. Daca viteza este prea mare, creste distanta de franare si daca aceasta distanta este mai mare decat cea de vizibiltate, atunci veti avea partea de o portiune in care veti frana “orbeste”, fara sa fi vazut ce obstacole pot sa fie.
4.Folositi faza lunga acordand atentie celorlalti participanti la traficul auto nocturn
In momentul in care ochii unui sofer sunt expusi la lumina puternica a farurilor pe faza lunga, acestia trec printr-o perioada de acomodare, perioada cand vederea este mult afectata. Fenomenul este cunoscut ca “orbire temporară pe timp de noapte”. Daca intalniti un sofer care ramane cu faza lunga, nu priviti in lumina farurilor, intoarceti capul, utilizati vederea periferica si ghidati-va dupa marcajul din partea dreapta de pe marginea drumului. La fel de deranjant este si pentru ceilalti soferi: treceti din timp de pe faza lunga pe cea scurta, pentru a evita sa primiti flash-uri (si in mod sigur si de “urari de bine” din partea celui orbit).
5.Purtati ochelari corespunzatori in timp ce conduceti noaptea
Daca aveti nevoie de ochelari, folositi doar ochelarii prescrisi de medicul oftalmolog, cu rame cat mai subtiri si strat antireflex (strat AR). Ochelarii galbeni din reclame nu sunt potriviti pentru condusul pe timp de noapte, conform Sunglass Association of America: imbunatatesc contrastul prin reducerea cantitatii de lumina care trece prin lentile, fapt ce duce ca obstacolele de pe drum slab iluminate sa fie si mai greu de zarit.
6.Mariti atentia pentru identificarea posibilelor animale de pe marginea drumului
Lumina reflectata de ochii animalelor va poate ajuta pentru depistarea acestora. Daca observati “luminite” pe marginea drumului, incetiniti imediat. In cazul nefericit in care urmeaza sa loviti un animal, instinctul va spune sa virati, totusi cea mai buna miscare este sa nu o faceti, ci sa franati cat mai mult posibil si sa va pregatiti de impact. Animalele de talie mica provoaca de regula distrugeri materiale ale masinii (spoiler, grila fata, radiator, faruri, parbriza), pe cand cele de talie mare si inalte ca vacile, caii sau caprioarele pot periclita si viata soferului.
7.Tineti ochii in miscare
Pentru a evita caderea in transa, nu va focusati doar la linia mediana marcata a drumului, ci verificati din cand in cand si oglinzile laterale, cea retrovizoare, aruncati o privire rapida si pe marginile drumului. Chiar daca soferul nu inchide ochii, “nu adoarme la volan”, starea de transa este la fel de periculoasa prin lipsa unor reactii rapide la aparitia unor situatii de urgenta.
8.Cresteti numarul de pauze de odihna
Cresterea solicitarilor in cazul condusului pe timp de noapte duce la obosirea fizica si psihica mai rapida care poate fi combatuta prin pauze de odihna mai dese, iar daca simtiti ca nu mai puteti tine ochii deschisi, opriti-va si odihniti-va.
Sper ca aceste recomandari sa va ajute cand sunteti la volan pe timp de noapte. Daca doriti sa aflati si despre altele, le gasiti pe pagina : Info trafic auto.