De astăzi demarează Rabla clasic și Rabla plus. Noutăti 2021

De astăzi 26 aprilie se reiau programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021, cu un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020. Anunțul a fost făcut de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, care a mentionat că și scopul acestor două programe este același ca și în anii anteriori: reînnoirea parcului auto din România. 

Programul Rabla Clasic

Programul Rabla Clasic va avea alocat un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, iar valabilitatea notei de înscriere în cadrul acestui program a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou. Față de anul trecut, apar o serie de modificări substanțiale pentru Programul Rabla Clasic și anume :

  1. Prima de casare crește de la 6.500 de lei la 7.500 de lei
  2. Valorile ecobonusurilor cresc pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită: 2.1. ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC; 2.2. ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC; 2.3. ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO_2/km WLTP în regim de funcţionare mixt; 2.4. ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid. De reținut! Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.
  3. Prima de casare pentru achiziționarea de motociclete noi este de 5.500 de lei în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat;
  4. Primele de casare pot să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice (această schimbare va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat).
  5. Este introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului, precum și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nerespectării acestei interdicții.

Programul Rabla Plus

Programul Rabla Plus 2021 va avea cel mai mare buget de până acum, 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut, dat fiind interesul deosebit pentru acest tip de autovehicule, iarvalabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 240 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.

Prin Programul Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, s-a decis majorarea cuantumului finanțării pentru motociclete electrice la 5.500 de lei, iar cine dorește să achiziționeze o motocicletă electrică și predă o mașină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. Valoarea cumulată a ecotichetului și a primei de casare nu poate depăși 50% din valoarea de achiziție a motocicletei electrice.

Sursa: Comunicat Ministerul Mediului