Record : 54% din mașinile vândute în Norvegia în 2020 au fost electrice

Norvegia a devenit prima țară din lume în care numărul mașinilor electrice vândute a fost mai mare decât cel al celor alimentate cu combustibili fosili. În 2020, vehiculele electrice cu baterii (BEV) au reprezentat 54,3% din totalul vânzărilor de mașini noi din țara nordică, ceea ce reprezintă un record global. Cifra a crescut de la 42,4% în 2019, potrivit Federației Rutiere Norvegiene (OFV).

Norvegia are una dintre cele mai agresive agende pentru a elimina treptat vânzarea vehiculelor cu motor cu combustie internă. Țara din Europa de Nord încearcă să devină prima națiune care pune capăt vânzării mașinilor cu motor și diesel până în 2025. „Suntem cu siguranță pe drumul cel bun pentru a atinge ținta 2025”, a declarat Øyvind Thorsen, directorul executiv al OFV. Alte țări, precum Țările de Jos, intenționează să elimine treptat vânzarea vehiculelor cu motor cu combustie internă până în 2030, în timp ce Franța și Marea Britanie și-au stabilit un obiectiv mult mai îndepărtat să facă același lucru și anume 2040.

La fel ca multe alte țări, Norvegia oferă stimulente pentru achiziționarea unui vehicul alimentat cu baterii și scutește vehiculele pur electrice de taxele impuse celor alimentate cu combustibili fosili, motiv pentru care Norvegia este atractivă pentru producătorii de automobile din lume care doresc să înceapă vânzările de vehicule alimentate cu baterii. Sistemul de impozitare progresivă al Norvegiei face ca majoritatea modelelor EV să fie mai ieftine de cumpărat comparativ cu un model similar pe benzină, chiar dacă prețul initial este mult mai mare. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata de adopție a vehiculelor electrice este atât de mare în Norvegia în comparație cu alte țări.

Vânzările de mașini noi în Norvegia au ajuns la 141.412 de unități în 2020, dintre care 76.789 au fost modele complet electrice.

Marca de lux Volkswagen, Audi, a câștigat locul unu cu SUV-ul e-tron și modelul sportback drept cele mai vândute vehicule noi de pasageri din Norvegia anul trecut. Locul doi a fost ocupat de Tesla Model 3 care a fost cel mai bine vândut vehicul EV din Norvegia pentru 2019.

Start-up-ul Chinei Xpeng Motors a livrat recent primul său lot de mașini electrice în Norvegia, primele sale vânzări de vehicule în afara Chinei. Unul dintre motivele pentru care Xpeng a ales Norvegia este vânzarea rapidă de vehicule electrice în țară. Norvegia oferă, de asemenea, o platformă de lansare pentru ca Xpeng să se extindă în alte țări europene, deoarece pare să concureze cu Tesla în Europa. Vânzările de vehicule electrice sunt de așteptat să crească în continuare în 2021, pe măsură ce noile modele de la Volkswagen, BMW și Ford vin pe piață. Crossover-ul Model Y al Tesla urmează să ajungă pe piața norvegiană anul acesta.

“Prognoza noastră preliminară este ca mașinile electrice să depășească 65% din piață în 2021”, a declarat Christina By care conduce Asociația Norvegiană EV. “Dacă reușim acest lucru, obiectivul de a vinde numai mașini cu emisii zero în 2025 va fi la îndemână.”

Via FutureCar