A vedea sau a nu vedea? Starea stergătoarelor auto dă răspunsul

stergatoare-auto

Ștergătoarele auto aflate într-o stare ireproșabilă de funcționare demonstrează importanța lor prin asigurarea unei vizibilități maxime în condiții de trafic îngreunat de ploaie, lapoviță sau zăpadă, fapt ce duce la un condus fără riscuri pentru tine, pasageri și ceilalți aflați în trafic. La fel ca și în cazul altor componente ale mașinii, sunt bine de știut câteva lucruri de bază când achiziționăm ștergătoare auto și modalități de prelungire a duratei lor de utilizare. 

Scurt istoric

1903 – J. H. Apjohn (Marea Britanie) realizează un sistem elementar de mișcare a două perii, în sus și în jos pe planul vertical al unui parbriz de sticlă

1903  – Mary Anderson (S.U.A.) proiectează un sistem de pârghii în partea de sus a geamului care prin balansare aruncau apa de pe acesta, acționarea acestor ștergătoare fiind făcută cu ajutorul unui levier plasat în interiorul automobilului

1905 – se brevetează sistemul mecanic proiectat de Mary Anderson

1913 – devine o dotare de serie în producția automobilelor

1917 – Ormand Wall înlocuiește acționarea manuală cu cea electrică prin plasarea în centrul parbrizului a unui motor electric, iar după câțiva ani și-a făcut apariția și sistemul coordonat de ștergere și spălare cu apă a parbrizului

1963 – Robert Kearns realizează primul sistem temporizat de ștergătoare

1966 – John Amos patentează un sistem automat de ștergătoare, cu un an mai devreme decât cel al lui Robert Kearns

Înlocuirea ștergatoarelor

Ștergătoarele se înlocuiesc în momentul în care nu mai îndeplinesc cerința de bază: asigurarea unei vizibilități maxime, lucru care se traduce prin îndepărtarea doar parțială a apei de pe parbriz, lăsarea pe parbriz de dâre, emiterea unui zgomot la fiecare trecere. O inspecție periodică făcută ne arată gradul de uzură prin :

  • crăpături în cauciucul lamei datorită îmbătrânirii cauciucului
  • depuneri adunate pe lamă
  • deformări ale lamei (care duc la zgomotul menționat anterior)
  • pierderea elasticității lamei prin expunere la temperaturi extreme
  • ruperi din material datorită elementelor abrazive de pe parbriz

Achiziția ștergătoarelor auto 

1.După tipul ștergătorului

Ștergătoarele auto sunt de trei tipuri: a. de parbriz; b. de lunetă; c. pentru faruri. În continuare focusul va fi pe primele două tipuri. În unele cazuri ștergătoarele pentru parbriz și cele pentru lunetă pot fi foarte asemănătoare, diferențierea lor se face citind cu atenție descrierea produsului.

2.După dimensiuni

Determinarea dimensiunilor necesare se poate face direct, prin măsurarea vechiului stergator sau din cartea tehnică a mașinii.

3.După sistemul de prindere

Cele mai folosite sisteme de prindere de către producători sunt : de tip baionetă, universal sau cu adaptor. Identificați cu grijă sistemul de prindere:  să nu aveți surpriza că, deși  dimensiunile sunt bune, nu puteți monta ștergătoarele.

4.După soluția constructivă

Din punct de vedere constructiv ștergătoarele se împart în 3 tipuri :

a. ștergătoare clasice care sunt alcătuite dintr-un schelet metalic care are atașat o lamelă de cauciuc find varianta cea mai ieftină (dacă brațul stergatorului nu este afectat, se înlocuiește doar lamelă de cauciuc uzată)

b. ștergătoare plate care sunt formate din spițe care sunt îmbrăcate în cauciuc sau silicon și care sunt mai scumpe decât cele clasice, deoarece se înlocuiește tot ansamblul

c. ștergătoare hibrid care ,după cum numele sugerează, sunt o combinație a celor clasice și plate, rezultând ștergătoare clasice cu un design ceva mai îngust, dar cu performanțe mari, asemănătoare cu cele ale unui model plat

5. După materialele folosite

Calitatea materialelor folosite influențează direct proporțional durata de utilizare: cu cât crește calitatea, creștere timpul de utilizare, dar, din păcate, și prețul.

Modalități de prelungire a duratei de utilizare a ștergătoarelor

1.Verificați periodic starea ștergătoarelor,cum am arătat la înlocuirea lor. În funcție de constatările făcute puteți preveni uzura prematură a acestora.

2.Curățați parbrizul și ștergătoarele. Impuritățile de orice fel depuse pe suprafață parbrizului (seva copacilor, insecte lipite, fire de praf s.a.) distrug prematur lama ștergatorului. Pentru curățare folosiți lichid de spălare a parbrizului sau ceva asemănător, nu soluții agresive care pot deterioara cauciucul și lavete moi sau prosoape de hârtie.

3. Atenție la folosirea stergătoarelor pe timp de iarnă! Când parcati, ridicați ștergătoarele pentru a preveni înghețarea lor de parbriz. Dacă totuși s-a întâmplat acest lucru, nu le forțați (nici cu mâna, nici prin acționarea lor electrică). Desprindeți-le cu grijă, curățați-le, curățați temeinic și parbrizul și apoi puteți să le folosiți.

Sper ca articolul să vă ajute, iar pentru recomandări asemănătoare vizitaţi sectiunea: INFO SERVICE AUTO.

Drumuri sigure și călătorii plăcute!