Uleiul de motor are o serie de proprietăți specifice care asigură funcționarea corectă a unui motor termic în parametrii recomandați de către producător. În timp, prin parcurgerea de kilometri, uleiul își pierde o parte din proprietăți, lucru ce duce la funcționarea defectuoasă și costisitoare a mașinii. Răspunsul la întrebarea: “Când trebuie schimbat uleiul?” nu este unul standard, valabil pentru toate tipurile de motoare, ci unul în funcție de recomandările producătorului auto, de vechimea mașinii, de numărul kilometrilor parcurși, de stilul de condus și lista poate continua.
Proprietățile unui ulei pentru motor de calitate
- Asigură lubrifierea elementelor motorului
Indiferent dacă este un motor pe benzină sau un motor pe motorină, fiecare dintre ele are în componență sute de piese diferite, multe dintre ele aflate în mișcare la viteze foarte mari. Această mișcare generează frecarea pieselor între ele, iar uleiul ca lubrifiant minimizează uzura acestora (se cunoaște că în extremis motorul fără ulei, se gripeaza).
2. Asigură răcirea motorului
Mișcarea relativă a pieselor unui motor, la care se adaugă arderea combustibilului, generează temperaturi ridicate. Un ulei de calitate și în cantitate suficientă asigură transferul termic la distanță de zonele sensibile a căldurii formate.
3. Asigură protecție împrotiva coroziunii
Pe lîngă lubrefiere, stratul format de ulei între piese protejează motorul de coroziunea care loc atunci când în camera de ardere a motorului sunt generați compuși nocivi, de exemplu acid sulfuric. Atunci când uleiul se amestecă cu apa și se arde se pot forma astfel de compuși care apoi se vor depune pe piesele din angrenaj și pot deveni destul de dăunători.
4. Asigură procesul de curățire al motorului
Frecarea frecventă dintre diferitele componente poate duce la colectarea de resturi de așchii de metal. În lipsa uleiului de motor, acestea pot rămâne blocate în piesele motorului și pot provoca daune. Uleiul de motor ajută la îndepărtarea acestor reziduuri din părțile vitale ale mașinii. În plus, orice urmă de murdărie sau praf care poate pătrunde în motor este îndepărtată de către ulei și de filtrul de ulei, menținând motorul curat și asigurând o performanță de vârf.
Verificarea nivelului de ulei de motor între vizitele de service
Pe lângă verificarea nivelului de ulei în timpul lucrărilor de întreținere efectuate în service-urile auto, este necesar ca fiecare conducător auto care are grijă de mașina lui să verifice chiar el acest nivel. Acest lucru este ușor de făcut urmând pașii de mai jos:
- Mașina trebuie să fie parcată pe o suprafață plană orizontală și cu motorul rece (dacă motorul nu este rece, se așteaptă până acesta se răcește)
- Se ridică capota motorului și se scoate joja de ulei
- Se șterge joja de ulei cu o cârpă sau șervețel și se introduce înapoi în lăcășul ei până se aude un clic
- Se scoate din nou joja și se citește nivelul de ulei : uleiul trebuie să fie între cele două marcaje de pe joja, de minim și de maxim. Dacă e sub minim, se completează cu ulei treptat (rămas de la schimbul de ulei din service sau cu unul compatibil, adică cu aceleași specificații tehnice) având grijă să nu să se depășească nivelul maxim. Dacă e peste maxim, uleiul este contaminat, mergeți de urgență în service pentru a determina cauza surplusului.
- Se verifică ca joja și bușonul de ulei (bușonul, dacă s-a completat cu ulei) să fie montate la locul lor. Se închide capota și se poate demara.
Intervalul de schimbare a uleiului de motor
Uleiul de motor se înlocuiește atunci când una dintre cele patru proprietăți nu mai este îndeplinită de acesta și în plus apar și semne de care trebuie să ținem cont:
- Aprinderea martorilor din bord (cel de ulei sau de service)
- Nivelul din baia de ulei este scăzut
- Schimbarea culorii și texturii uleiului
- Zgomotele anormale ale motorului în rulare
Cel mai indicat este să se respecte intervalele recomandate de producătorul mașinii. Cei mai mulți dintre producători recomandăun interval de 15 mii de kilometri la motoarele pe benzină sau cel puțin o dată pe an, chiar și în cazul în care nu s-a circulat atât de mult cu autoturismul, iar în cazul motoarelor diesel, schimbul de ulei se face la 15-20.000 de kilometri sau o dată pe an. Aceste intervale nu sunt bătute în cuie, ci pot fi adaptate pentru fiecare mașină la modul de utilizare și starea acesteia.
Mai multe recomandări găsiți pe pagina : Info Service Auto .