Euro NCAP – Topul celor mai sigure mașini din 2023

La achiziția unui vehicul, gradul de siguranță oferit pasagerilor și celor din exteriorul habitaclului trebuie să fie un factor de decizie. Euro NCAP este o organizație independentă care testează vehiculele de pe piața europeană și determină nivelul lor de siguranță.  Rapoartele lor periodice vă vor ajută să alegeți o mașină dintre cele mai sigure.

EuroNCAP (acronim pentru European New Car Assessment Programme) este o organizație independentă, creată în 1997, cu scopul de a evalua siguranța oferită de autovehiculele noi vândute în Europa. Obiectivul său principal este îmbunătățirea siguranței rutiere prin furnizarea de informații obiective cu privire la performanța autoturismelor în ceea ce privește protecția ocupanților adulți și a copiilor, siguranța pietonilor, precum și existența și eficacitatea sistemelor de asistență a vehiculelor.

Evaluările Euro NCAP sunt realizate în urma unei serii de teste care simulează diferite situații de coliziune și accident. Testele primare includ coliziunea frontală, coliziunea laterală și evaluări pentru protecția pietonilor.Aceste teste sunt menite să evalueze robustețea structurii vehiculului, eficacitatea sistemelor de reținere precum airbag-urile, protecția oferită ocupanților adulți și copiilor, dar și capacitatea vehiculului de a minimiza rănile pietonilor în timpul unui accident.

Evaluările EuroNCAP se bazează pe un sistem de rating cu stele, de la zero la cinci. Cu cât numărul de stele este mai mare, cu atât este mai bună performanța de siguranță a vehiculului evaluat. Rezultatele testelor sunt publicate în mod regulat, pentru a oferi consumatorilor informații valoroase care să-i ghideze atunci când cumpără un anumit vehicul.

Pentru a vizualiza această ierarhie, este suficient să accesăm pagina web Euro NCAP cu lista celor mai sigure automobile familiale. De reținut că pentru acest articol am luat în considerare automobilele cu echipamentele de siguranță aflate în dotarea standard.

Ediția 2023 a clasamentului celor mai sigure automobile evaluate de Euro NCAP este format în principal de modele 100% electrice, scumpe și foarte tehnologizate, iar patru din primele zece clasate sunt de origine chineză. Puternica prezență a industriei auto din China confirmă saltul tehnologic făcut de aceasta de la copierea cu rigla și aparatul foto a modelelor europene la mașini evoluate din toate punctele de vedere, de la mașini cu cele mai mici punctaje la testele de sigurantă la mașini de 5 stele.

Mai multe noutăți și recomandări găsiți pe pagina : Info Service Auto .