Tu ai grija de “ochii” masinii tale? Polisharea farurilor e solutia tineretii lor

Faruri lustruire

Farurile montate pe majoritatea masinilor moderne sunt fabricate din policarbonat, un material plastic durabil si rezistent la zgarieturi, dar care, datorita luminii UV, agresiunii factorilor de mediu ca murdaria, praful sau substantele chimice caustice, se degradeaza. Un far degradat  poate bloca pana la 80% din lumina provenita de la sursa luminoasa a vehiculului, fapt ce duce la scaderea drastica a vizibilitatii pe timp de noapte.

Degradarea (imbatranirea) farurilor se poate observa direct pe acestea prin aparitia unui strat superficial albicios sau galbui.Solutia pentru restabilirea performantelor farurilor este indepartarea acestui strat opac de pe faruri si  aplicarea apoi de lacuri speciale pentru crearea unei protectii, lucru posibil prin numeroasele  kit-uri oferite de numerosi producatori.

Indiferent de marca de kit utilizata, va recomand sa incercati toti pasii din manualul de utilizare al kit-ului pe o portiune redusa situata pe un colt al unui far. Motivul: sa evitati distrugerea in totalitate a farului in cazul in care materialele abrazive sunt necorepunzatoare si lasa urme pe faruri, materialele de lustruire sunt caustice si ataca plasticul. Pentru exemplificare voi apela la un kit oferit de 3M, un producator recunoscut pe piata pentru calitatea inalta a produselor sale si care foloseste o talpa adaptabila la masina de gaurit de mana (exista si varianta fara masina, talpa este inlocuita de un tampon pentru mana).

Pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti sunt:

  1. curatarea temeinica a farurilor si a suprafetelor adiacente cu apa din belsug
  2. protejarea cu banda adeziva si hartie de mascare a suprafetelor adiacente (in cazul in care nu demontam farurile)
  3. indepartarea stratului degradat de pe suprafata farului cu discurile abrazive din kit, progresiv, de la duritatea mare spre cea fina
  4. lustruirea farului cu talpa cu valuri si pasta de lustruire
  5. curatarea farului si aplicarea unui strat protector

Cu indemanare si rabdare puteti sa realizati si singuri aceasta operatie. Daca nu va descurcati, apelati la un service auto profesionist. Pe langa materiale mai platiti manopera, dar rezultatele sunt garantate.