Condusul preventiv in conditii de ceata

Consecință a vremii reci și umede, ceața de pe drumuri este formată din mici particule de apă ce apar prin condensarea apei din aer la scăderea temperaturii și care rămân suspendate în aer la nivelul solului  într-o densitate suficientă pentru a împiedica vizibilitatea. Condusul pe timp de noapte cu ceață este și mai periculos. Dacă în timpul unei deplasări cu mașina, întâlniți o zona acoperită de ceață, urmați sfaturile de mai jos pentru a ajunge cu bine la destinație.

Sfaturi pentru condusul pe timp de ceață

  1. Nu porniți la drum decât dacă este absolut necesar. Este cel mai bun sfat și dacă nu este o urgență, luați la cunoștință de avertizările meteo de ceață si amânați plecarea până când condițiile meteo se îmbunătățesc și ceața dispare.
  2. Asigurați-vă că aveți cel mai mare și bun camp vizual când conduceți și masina este cât mai vizibilă pentru ceilalti soferi prin folosirea corectă a sistemului de lumini  al mașinii. Dacă mașina este prevazută cu lumini de ceață, aprindeți-le, împreună cu faza scurtă (de întâlnire). Fasciculul de lumină creat de luminile de ceață este, de obicei, difuz si larg : difuz, pentru a rămâne aproape de suprafața drumului și pentru a minimiza reflexia de către ceață  și larg pentru a ilumina mai bine laturile carosabilului (șine de protecție, borduri, linii pictate pe șosea etc.). Nu folosiți faza lungă, deoarece ,mai ales noaptea, lumina se reflectă din masa de ceață și scade mult vizibilitatea. Dacă farurile sunt reglabile, reglați-le astfel încât să lumineze cât mai aproape de sol. Luminile de ceață din spate sunt esențiale pentru ca mașina ta să poată fi observată de la distanță, dar, dacă deja e cineva care merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândești la ochii celui de la volan și să le stingi.
  3. Adaptați viteza la condițiile de drum. Corelați viteza cu distanță maximă la care vedeți : cu cât scade distanța, cu atât mai mult trebuie să reduceți viteza. În momentul în care ați ajuns la o viteză optimă și o distanță față de mașină din față ce vă permite o frânare în condiții de siguranță, evitați să accelerați sau să frânați brusc. Din când în când aruncați o privire pe vitezometru: ceață dă senzația că ne mișcăm mai încet, când în realitate avem o viteză mult mai mare.
  4. Păstrati banda de deplasare, evitați depășirile. Ca reper puteți folosi marcajele sau indicatoarele situate pe partea dreaptă a drumului. În același timp treceți peste tendința naturală de a vă apropia de axa drumului. Nu vă luați după luminile mașinii din față, s-ar putea ca la un moment dat să părăsiți drumul împreună cu el!
  5. Parbrizul și celelalte suprafețe vitrate ale mașinii trebuie să fie curate. Pentru parbriz este esențială folosirea unor ștergătoare de parbriz corespunzătoare și fără uzură, care nu lasă urme.
  6. Atenție sporită la marginea drumului. Din ceață pot să apară pe neașteptate pietoni, mașini parcate sau animale. Conducând atent și preventiv, cu viteză redusă puteți evita impactul cu aceste obstacole.
  7. Respirați și clipiți. Respirați adânc ocazional: oxigenul suplimentar pe care îl inspirați  vă va ascuți simțurile, iar prin  clipire  ochiul se curăță și se lubrifiază.
  8. Dacă ceața este foarte groasă și sunteți nevoit să întrerupeți deplasarea, încercați să ajungeți într-o parcare sau benzinărie. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, parcați cât mai departe posibil de marginea drumului și puneți luminile de avarie.

Conduceți preventiv și nu vă riscați viața!

Drumuri sigure și călătorii placute!