Nu juca ruleta rusească cu poleiul! Cum conduci pe timp de iarnă

snow-1024x626-1024x585

Având în vedere scăderea bruscă a temperaturilor şi fenomenele meteo care reduc vizibilitatea şi aderenţa părţii carosabile, se recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie, să adapteze viteza la condiţiile meteo-rutiere şi să respecte regulile de conduită preventivă.

In sezonul rece , participanţii la trafic trebuie să acorde atenţie sporită la deplasările cu autoturismele.Principala “armă” a şoferilor pe timp de iarnă este conducerea preventivă şi reducerea vitezei, mai ales în apropierea trecerilor pentru pietoni.

Ce ar trebui să urmăriți?

– Reduceți viteza. Deplasați-vă încet, în ritm constant și nu frânați brusc.

– Evitați frânarea, pe drumurile înghețate mașina  poate aluneca ușor și devine incontrolabilă.Nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor!

– Păstrați o distanță corespunzător mai mare  fată de maşina pe care o urmaţi. Dacă doriți să evitați frânarea, puteți încetini doar ridicând piciorul de pe pedala de accelerație, însă distanța de frânare va fi mult mai lungă.

– Alocaţi  mai mult timp pentru a călători. Pentru că va trebui să conduceţi mai încet, începeți deplasarea mai devreme dacă  nu vreți să întârziati. Evitați accelerațiile bruște pentru a recupera timpul – creste pericolul de derapare.

– Acordați atenție mașinilor de împrăștiere a sării / nisipului. În condiții meteorologice nefavorabile, mașinile de împrăștiere sare / nisip sunt responsabile de întreținerea drumului. Nu încercați să le depășiți, în spatele lor  este un loc mai sigur. Fiti răbdător!

– Evitați să intrati in curbe, mai ales in cele “ac”, cu viteză. Reduceţi viteza!

– Nu folosiți anvelope de vară. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

– Verificati bateria. Iarna bateria este de 2-3 ori mai solicitată la pornire decât vara, iar puterea ei scade chiar și cu până la 50 %. Că să nu ai surprize dimineață că nu-ți pornește mașină respectă câteva lucruri simple: dacă bateria ta e mai veche de 3 ani testeaz-o la un service; verifică contactele că să nu fie uzate, deteriorate sau ruginite; stinge casetofonul, luminile farurilor, lumina din interior, ventilația sau ștergătoarele înainte de pornirea motorului(toate acestea consumă curent necesar pornirii, după pornire puteți să le folosiți fără probleme)

Inainte sa porniti la drum :

Curățați temeinic gheața de pe geamurile laterale, lunete si  oglinzi.

Verificați starea ștergătoarelor. Dacă trebuie, umpleți rezervorul cu lichid de spălare (de iarna!)  pentru parbriz.

Faceți un test de frânare la o viteză mică pentru a testa capacitățile mașinii pe drumul înghețat.

Păstrați în mașină  echipament de iarnă:

  1. Roată de rezervă
  2. Cabluri pentru remorcare
  3. Opțional, lanțuri antiderapante pentru roți (care sunt însă necesare dacă circuli în diferite țări din Europa)
  4. Cabluri de curent
  5. O pătură
  6. O lanternă
  7. Una-două lavete
  8. Racleta, care te ajută să razuiesti gheață și să îndepărtezi apă
  9. O lopata pentru îndepărtarea zăpezii
  10. Ulei cu silicon, care împiedică înghețarea chederelor
  11. O soluție pentru întreținerea incuietorilor auto
  12. Spray pentru dezghețarea parbrizului