7 recomandari pentru a evita condusul pe contrasens pe autostrada

Pe-contrasens-Autostrada-A1

Numarul soferilor care conduc pe contrasens pe autostrada creste, o dovada in acest sens gasiti in filmuletul lui Alecs VW de la sfarsitul postarii. Pe langa viata lor, o pun in pericol si a celorlalti conducatori auto din trafic. In cele ce urmeaza veti gasi recomandari pentru evitarea unei  situatii de acest gen.  

Recomandari

  1. Nu porniti la drum daca nu sunteti 100% capabil de a conduce. Oboseala, influenta bauturilor alcoolice, medicamentelor sau substantelor ilegale halucinogene determina perceptii gresite asupra desfasurarii traficului si luarea unor decizii gresite de genul intrare sau iesire gresita de pe autostrada, continuare condus pe contrasens.
  2. Inainte de a porni la drum, planificati traseul. Daca nu ati mai folosit drumul respectiv, pentru a va familiariza cu el,puteti afla informatii utile pe net sau chiar puteti simula parcurgerea intregului traseu cu ajutorul unui sistem de navigatie.
  3. Folositi un sistem de navigatie in timpul deplasarii cu harti la zi. Acesta va va oferi informatii din timp pentru incadrarea corecta pe benzi. Nu omiteti semnalizarea rutiera, este un mijloc de verificare a datelor sistemului de navigatie.
  4. Cu cativa kilometri de intrarea sau iesirea de pe autostrada, incetiniti pentru a avea timp disponibil pentru incadrarea pe banda corecta si a efectua in siguranta manevrele.
  5. La intrarea pe autostrada, daca ati ratat sensul corect, nu intrati pe contrasens, ci continuati deplasarea in sensul dat de autostrada, chiar daca, din punctul dumneavoastra de vedere, este gresit. La fel si la iesirea de pe autostrada, nu dati cu spatele pentru a “prinde” iesirea, continuati-va deplasarea si folositi urmatoarea iesire. Veti parcurge kilometri in plus (uneori chiar zeci de kilometri), veti consuma combustibil suplimentar, veti pierde timp, dar veti fi in siguranta. O viata este mai pretioasa decat cativa litri de combustibil si mai lunga decat o jumatate de ora necesara ocolului.
  6. Folositi banda de urgenta, daca sunteti in situatia nefericita de a conduce pe contrasens. In virtutea obisnuintei, majoritatea conducatorilor pe contrasens aleg banda din dreapta lor de deplasare(lucru confirmat si de video), dar care este de fapt banda de depasire si viteza pentru ceilalti soferi, crescand exponential in acest mod sansele unui accident fatal.
  7. Folositi banda din mijloc daca conduceti in sensul corect de pe autostrada, pentru a evita un sofer de mai sus. Lasand libere banda de urgenta si cea de viteza, puteti evita o coliziune cu un sofer gresit incadrat. Noaptea trebuie sa tineti si mai mult cont de aceasta recomandare, in zonele fara panouri antiorbire, deoarece nu veti reusi sa distingeti  luminile unei masini care se deplaseaza pe contrasens de cele ale masinilor care circula regulamentar.