Cum completezi Constatare amiabilă de accident in format electronic

În articolul anterior “Ce faci când ai accident: constatarea amiabilă și decontarea prin RCA” am descris modul de utilizare a Constatării amiabile în format fizic, pe hârtie. Din data de 15.10.2022 acest formular se poate completa și în format electronic cu ajutorul aplicațieiAmiabila”.  

Pentru readucere aminte împrejurările în care se folosește constatarea amiabilă, reiau un pasaj din articolul menționat anterior : “Formularul „Constatare amiabilă de accident” se poate folosi în cazul accidentelor de vehicule produse pe teritoriul României, în urmă cărora au rezultat numai pagube materiale şi în care au fost implicate doar două vehicule. Formularul poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri. Ambii conducători auto implicați în accident trebuie să accepte soluţionarea prin completarea și semnarea formularului „Constatare amiabilă de accident”. Astfel, dacă una din părţi nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi făcută de către unitatea de poliţie competentă pe rază căreia s-a produs. “ 

Revenind la formularul electronic se poate observa imediat că acesta este similar cu cel de hârtie, având același model grafic și cu aceleași informații. Se poate completa de pe orice telefon smart, indiferent de sistemul de operare, Android sau IOS. 

Primul pas constă în descărcarea aplicației din magazinele Google Play și App Store și crearea unui cont de utilizator. Acest lucru se poate face și înainte de incident, oricând, chiar și când terminați de citit acest articol, astfel încât în momentul producerii accidentului, să nu aveți nevoie să căutați actele necesare pentru despăgubirea prin RCA. Aplicația indică documentele necesare a fi încărcate în contul personal, manual sau automat (în cazul automat, aplicația integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR). 

Pasul doi are loc în momentul producerii accidentului și presupune încărcarea datelor despre cei doi conducători auto implicați și documentelor mașinilor avariate. Având contul deja creat trebuie doar să selectați automobilul condus (în cazul în care conduceți mai multe), să marcați avariile vizibile suferite de mașină, putând trece la observații alte avarii produse, dar neselectabile din meniul de pe telefon și să alegeți împrejurările în care s-a întâmplat incidentul. Tot acum puteți adăuga fotografii de ansamblu sau de detaliu ale zonei și ale mașinilor. Datele celuilalt conducător auto se pot încarcă automat prin scanarea unui cod QR, în cazul în care și acesta are un cont deschis în aplicația Amiabilă sau manual, in cazul lipsei contului, cu acordul acestuia. 

Pasul trei constă în realizarea schiței accidentului de către cele două părți, în comun acord. Aplicația oferă multiple opțiuni prin alegerea cărora se simplifică mult realizarea schiței: sunt disponibile toate categoriile drum, precum și marcajele și indicatoarele rutiere în vigoare, se pot introduce alte infrastructuri rutiere, participanți inactivi la accident. În plus se poate modifica și poziția mașinilor pentru a obține o dinamică corectă a accidentului. 

Pasul patru este de revizuire și validare a datelor introduse. Prin revizuire se pot modifica date astfel încât la sfârșit cele două părți să fie de acord că datele introduse reprezintă 100% realitatea ca mod de desfășurare a accidentului și ca daune produse. Pentru validare sunt necesare semnăturile ambilor conducatori auto, iar dacă celălalt sofer nu a avut cont în Amiabila, acesta trebuie să confirme constatarea cu codul primit prin e-mail sau pe telefon. 

Pasul cinci este ultimul și constă în trimiterea constatării amiabile generate de aplicație celor doi conducători auto, precum și firmei/lor de asigurare care apar în polițele RCA, în felul acesta fiind îndeplinită obligația asiguratului de a notifica propriul asigurător cu privire la producerea unui eveniment.

În concluzie, aplicația „Amiabila” completează cu succes formularul pe hârtie a constatării amiabile și ușurează procesul de strângere și întocmire a documentelor necesare în dosarele de daună. 

Sursa : asiguropedia.ro